• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul naţional de informare turistică Râmnicul Vâlcea

Ultimul record mondial omologat de România are o poveste extraordinară care a ieşit la iveală abia acum, la aflarea veştii, după mai bine de un deceniu şi jumătate de existenţă. Astăzi, se remarcă o renaştere a popularităţii vitraliului, al cărui scop nu este însă acela de a permite oamenilor să vadă afară, ci de a înfrumuseţa clădirile, de a controla lumina şi de cele mai multe ori de a spune o poveste, ca în cazul cele mai mari cupole-vitraliu din lume, care se afla in Romania. Este parte a acoperişului unei biblioteci publice din ţara noastră: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Vâlcea, o clădire practic unicat, în acest moment, tocmai datorită acestei particularităţi omologate recent de Academia Recordului Mondial.

Dacă vitraliul îl regăsim în majoritatea cazurilor sub formă verticală, ca ferestre sau luminatoare, la Vâlcea el are o formă rar întâlnită, de cupolă. Prea puţini s-au încumetat să o construiască, printre ei şi un român. Artistul plastic Gheorghe Dican este creatorul cupolei – vitraliu, realizată în urmă cu 15 ani precum un uriaş puzzle.

Vitraliul sub formă de cupolă din Râmnicu Vâlcea se desfăşoară pe o suprafaţă de 142 mp. Este format din 12 ovale, cu 12 compoziţii, care ilustrează principalele tipuri de scriere cunoscute până acum: Tartaria, Cuneiformă, Feniciană, Hieroglifică, Persană, Chirilică, Demotică şi altele. Lucrarea are 168 de module de sticlă colorată, executată manual cu armătură de plumb, în tehnica vitraliului. Este formată din două corpuri de iluminat sub forma globului pământesc cu mediane şi paralele. Partea superioară a globului simbolizează soarele, iar partea inferioară – primele manifestări ale Creaţiei Divine: aerul, focul, pământul şi apa. Opera de artă ilustrează, potrivit autorului, „Facerea lumii”. Vitraliul se află la aproximativ 30 de metri înălţime de baza edificiului.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Vitraliul ,,Facerea Lumii” – Municipiul Râmnicul Vâlcea”

Nu sunt detalii