• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Castrum Clus (text) si mad_rolly (foto)

Palatul Babos are o istorie de 120 de ani, fiind construit la sfârșitul secolului al XIX-lea. Numele îl poartă după primul proprietar, Babos Sandor. Povestea apariţiei Palatului Babos este drăguţă de altfel, acesta fiind construit ca o replică la altă clădire din Cluj, Palatul Szeky. Acesta din urmă a fost realizat în 1893, de o familie de farmacişti, cu scopul de a fi un edificiu neogotic. Locuitorii de cealaltă parte a Podului Mare (actuala stradă Ferdinand) au simţit că această construcţie este un afront, şi, cum nu puteau să se lase mai prejos, au ridicat Palatul Babos, în aceeaşi perioadă.

Clădirea ridicată în forma unui „V”, este construită în stil eclectic, are în față o turlă asemenea uneia a cărei poveniență este biserica și face parte dintr-un complex care a fost terminat la sfârșitul secolului al XIX – lea. Din același complex mai fac parte și Palatul Szeky, Palatul Berde și Palatul Elian. Clădirea este una impozantă și ușor de recunoscut, având în vedere că pe lângă ea sunt doar case mici, fără etaj. În prezent, din nefericire, palatul a fost invadat de firele de înaltă tensiune și cele de telecomunicații și pare mai degrabă o casă absolut obișnuită, fără să atragă atenția prin istoria ei. Doar ochiul format recunoaște deosebita arhitectură a Palatului Babos care se chinuie să reziste modernizarii orașului.

De-a lungul timpului, palatul a avut destinații extrem de diferite. Astfel, până la al Doilea Război Mondial, etajul doi al clădirii era sediul unei bresle artistice din Ardeal, iar la parter puteau fi admirate vitrinele unor importante magazine ale vremii.

 

 

 

 

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Strada George Barițiu 4, Cluj-Napoca 400000

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Palatul Babos – Cluj-Napoca”

Nu sunt detalii