• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul Naţional de informare şi promovare turistică Negreşti-Oaş (text)

Fondat în 1972 îl gasim în centrul oraşului, foarte aproape de drumul naţional Satu Mare – Sighetul Marmaţiei, pe malul Turului, într-un pitoresc spaţiu colinar. Aici au fost aduse din satele zonei, monumente reprezentative de arhitectură ţărănească din secolele XVII – XX.

Muzeul în aer liber al Țării Oașului nu este un muzeu, ci o întreagă lumea adunată pe o suprafață de două hectare, aproape de centrul orașului Negrești-Oaș, pe malul râului Tur. Este o călătorie în timp, o întoarcere la originile Țării Oașului. Aici găsiți o lume plină de autentic și de tradiții, tradițiile părinților și ale bunicilor noștri. Este lumea în care poveștile nemuritoare prind viață și ne demonstrează unicitatea locurilor.

Piesa de rezistenţă a Muzeului, înfiinţat în 1966, este biserica de lemn din satul Lechinţa care datează din prima parte a secolului XVII. Se remarcă casele din Cămârzana şi Racşa, cele două case mono-celulare şi şura din Gherța Mică, poiata pentru oi şi cămară afară din Bixad, coteţul circular din Negreşti-Oaș, casele din Racșa și Moișeni. Alături stau două case moleculare din Gherţa Mică şi casa de olar din Vama.

În mod obișnuit Muzeul arată, dar acest muzeu trăiește și prinde mereu mai multă viață. Aceasta cea mai atractivă parte a muzeului. Aici vizitatorii îi pot vedea pe localnici venind să macine la moară, să spele la vâltoare şi să-şi prelucreze ţesăturile de lână la piuă, ori să-şi potcovească caii, să-şi repare unelte agricole la atelierul de fierărie. Periplu prin muzeu se încheie în atelierul şcoală de olărit, amenajat într-o splendidă casă de lemn ce datează de la începutul secolului al XX-lea. Atelierul e dotat cu şase roţi electrice de olar, două cuptoare de ars ceramică, malaxor, mobilier. Aici, o echipa formată din olari din Vama (vechi centru de olărit din Oaş) plasticieni şi etnografi asigură instruirea copiilor pentru a fi continuată tradiţia olăritului. Tot aici a fost amenajată şi o distilerie. Toate acestea te poartă printr-o lume pe care o credeai pierdută, iar în aer plutesc poveştile şi înţelepciunea părinţilor şi ale bunicilor.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Str. Livezilor 3-5, Negresti-Oas, jud. Satu Mare

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului – Negreşti-Oaş”

Nu sunt detalii