• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul Național de Informare Turistică Rădăuți

Casuta in interiorul careia este situat muzeul etnografic constituie o replică a casei Straja, datând din 1760, şi care în anul 1960 a fost adusă la Muzeul Satului din Bucureşti de etnologul Gheorghe Focsa. Planurile căsuţei au fost primite de la domnul Dorin Pătrăucean, originar din Straja, la rândul său primindu-le de la Muzeul Satului. Acesta a construit prin forţe proprii o casă – muzeu în comuna Straja, căsuţa –  muzeu a Colegiului Andronic Motrescu fiind sora mai mică a acesteia. Este construită de meşterul Petrică Juravle, din Straja, în perioada mai – iulie 2011, folosind tehnici tradiţionale specifice locului.

Construcţia căsuţei – muzeu respectă dimensiunile şi stilul caracteristic locuinţelor vechilor răzeşi din această zonă. Este compusă din încăperea de trecere – tinda cu tavan descoperit, cămara şi camera de locuit. S-au folosit bârne din lemn prelucrat la patru feţe, cu cheutorile pereţilor mult petrecute în afară. Pereţii interiori au fost lutuiţi şi văruiţi, pardoseala fiind din lut stabilizat. Soba arhaică, fără plită, permitea evacuare fumului sub învelitoare printr-o „ursoaie”. Învelitoarea, în patru ape, este realizată din draniţă de brad bătută în rânduri suprapuse, cu două fumăriţe în parte din faţă. Uşa de intrare şi ferestrele sunt încadrate de chenare lutuite şi văruite.

Realizarea acestui muzeu bucovinean a fost posibilă prin contribuţia elevilor, părinţilor acestora, cadrelor didactice şi personalului muncitor. A fost inaugurată în octombrie 2013.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Muzeul etnografic – Municipiul Rădăuți”

Nu sunt detalii