• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul National de Informare si Promovare Turistica Nehoiu (text) si Robert Mihăică (foto)

A fost ridicată în anul 1977 o troiţă din piatră şi ciment, sub forma unei cruci aşezată pe un soclu masiv pe care stătea scris : „1877-1878, 1916-1918, 1941-1945. Luptătorilor morţi vitejeşte pe câmpul de luptă pentru independenţa României, întregirea neamului şi eliberarea de sug jugul fascit. Patria, adânc recunoscătoare”. Inscripţia se continua cu pe partea laterală dreaptă: ,,Întru pomenirea vitejiei nebiruite a eroilor, din partea locuitorilor comunei Nehoiu, cu strădania lui Dobrescu Ioan, ajutat de ing. Dumitrescu Gheorghe”.
Printre cei căzuţi se numără Gh. Dumitrescu, în luptele de la Topraisar, 1916.

Astăzi monumentul cuprinde o placă de marmură cu următoarea inscripţie: „Recunoştinţă eternă eroilor nehoieni care s-au jertfit în: Războiul de Independenţă din 1877, Războiul pentru întregirea neamului 1916-1918, al doilea Război Mondial 1939-1945, Revoluţia din Decembrie 1989”. “Cartea eroilor nehoieni” lansată cu ocazia celor 100 de ani de la Marea Unire a fost contribuţia Constanţei Doman, specialist al Bibliotecii Orăşeneşti din Nehoiu şi din care putem descoperi care au fost eroii nehoieni: 770 morţi pe front, 170 veterani supravieţuitori.

Dintre veteranii supravieţuitori 3 eroi nehoieni sunt în viaţă din urma celui de al doilea Război Mondial şi anume: domnul Anghel Constantin (96 ani), preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din Buzău (ANVR), domnul Ion Traian (99 ani) din Mlăjet şi domnul Staicu Victor(99 ani) din Chirleşti.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Monumentul eroilor nehoieni – Nehoiu”

Nu sunt detalii