• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

A fost construită de voievodul Gheorghe Ştefan (1653-1658) pe locul unui schit cu şapte călugări aflat pe moşia tatălui său Dumitraşcu Ceaur.

Biserica Mănăstirii Caşin are în plan şi faţadă o asemănare aşa de mare ca biserica Golia din Iaşi , încât fără îndoială este inspirată de ea, dacă nu copiată-şi poate făcută-de aceeaşi meşteri (Iacob Agavriloaiei, Pricope Iantine, Isidor Porpican. ) Pe când Golia a fost zidită de domnitorul Vasile Lupu care nu a apucat să o termine, Caşinul a fostă ridicată de potrivnicul său Gheorghe Ştefan la 1655. Această nouă mănăstire avea curte domnească şi era împrejmuită cu ziduri puternice având aspectul unei cetăţi.

A fost construită iniţial cu patru turle de mesteri polonezi, dintre care două aşezate în locuri neobişnuite adică pe pridvor şi pe altar, însă în timp s-a renunţat la cea de pe altar datorită reparaţiilor făcute de-a lungul vremii.

Din porunca turcilor in anul 1717 domnitorul Mihail Racoviţă a dărâmat zidurile. În anii 1820 şi 1839 egumeni greci ai mănăstirii, Ierotei Ţarigrădeanu şi Isaia Ţarigrădeanu, refac zidurile.

In timpul lucrarilor s-a acoperit mormantul Domnitorului Gheorghe Stefan (1653-1658) si s-a modificat inscriptia anulând numele lui Gheorghe Stefan cu scopul de-a fi ei considerati ctitori manastirii. Istoria n-a putut fi inselata, minciuna aflandu-se din cronici, dar si din inscriptia de deasupra usii.

In anul 1965 a fost gasita in arhiva bisericii o baladă istorică intitulata ,,Moartea lui Grigore Ghica’’, scrisa în limba slavona, nesemnata, alcatuita probabil de catre unul dintre calugari sub impresia uciderii acestui domnitor de catre turci.
Intre anii 1865-1921 în incinta mănăstirii a funcţionat scoala primara, primii dascali fiind preotii.

La Mânăstirea Caşin s-a facut traducerea din limba greacă a ,,Istoriilor’’- lui Herodot, iar în comuna Branistea, judetul Galati, a fost găsit un exemplar din,,Cazania’’- lui Varlaam cu insemnarea ca apartinea bibliotecii Manastirii Casin. Se pare că biblioteca a avut în patrimoniu opere ale unor clasici greci şi latini ca: Aristofan, Aristotel, Herodot, Homer, Platon sau Cicero, Horatiu, Vergiliu, si se zice că aici ar fi functionat o tiparnita.
Tot in incinta manastirii exista un tunel, denumit Tunelul lui Stefan cel Mare, care, pe vremuri, facea legatura intre lacas si dealurile din apropiere.

La sfârşitul războiului, regele Ferdinand şi regina Maria nu au uitat Mănăstirea Caşin. Se spune că în fiecare noapte de Înviere veneau aici însoţiţi de generalul Averescu şi istoricul Nicolae Iorga. Asistau la slujba religioasă, depuneau lumânări pentru cei morţi cazuti pe campurile de lupta şi pleacau spre Oituz.

N-a fost pictată până în anul 1994 când a şi fost sfinţită de către doi episcopi: P. S. Eftimie şi P. S. Ioachim Vasluianul la data de 11 septembrie. Catapeteasma, cu schelet din lemn de stejar iar icoanele pe lemn de tei pictate de către C. En. Ionescu-Bacău în anul 1926, se prezintă în stare bună.

A funcţionat ca mănastire de călugări greci închinată Sfântului Munte Athos până la reformele domnitorului Al. I. Cuza(1864) de când a devenit biserică de mir. Datorită faptului că întreaga arhivă a bisericii a ars odată cu aceasta în urma focului izbucnit de la locomotiva trenuleţului forestier care trecea chiar pe lângă zidul bisericii, nu se ştie cu exactitate numele tuturor slujitorilor şi mai ales perioada în care aceştia au slujit după transformarea ei în biserică de mir. Ansamblul cuprinde urmatoarele monumente istorice:

  • Biserica „Sf. Voievozi” (cod LMI BC-II-m-A-00856.01)
  • Ruinele casei domnești a lui Gheorghe Ștefan (cod LMI BC-II-m-A-00856.02)
  • Ruine școala domnească (cod LMI BC-II-m-A-00856.03)
  • Ruine chilii (cod LMI BC-II-m-A-00856.04)
  • Turn clopotniță (cod LMI BC-II-m-A-00856.05)
  • Zid de incintă (cod LMI BC-II-m-A-00856.06)
Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Mănăstirea „Sfinții Voievozi” – Cașin”

Nu sunt detalii