• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Alexandru Goja

Aceasta frumoasa fabrica se afla situata pe Bulevardul Carol 1, pe drumul din partea dreapta ce duce in oras, pe drumul care vine de la gara. Fabrica a apartinut societatii cooperative pe actiuni ,,Traiul”. Societatea a fost fondata in anul 1908, in martie, ziua 8, cu un capital de 200 mii lei, sub directa oranduire a domnului N. Romanescu, mare proprietar, fost primar al Craiovei. Scopul societatii era acela de a fabrica paine sistematic si de a pune la consum painea si celelalte produse ale bransei de brutarie, fabricate in conditii igienice din material de prima calitate si cu preturi ieftine.

Fabrica functiona in mod regulat cu o productie de 7000 kg paine / zi, care era luata cu asalt fiindca este gustoasa si nu ii lipseste un gram din cantitatea ei. Fabrica mai furniza consumatorilor ei cornuri si altele cele care, de obicei, erau cerute pe aceasta bransa. Aceasta societate a dat o lovitura mai multor mici brutari din acest oras, acestia fiind in mare parte compusi din sarbi si bulgari care, pe langa ca fabricau painea in conditii lipsite de igiena, mai faceau painea cu lipsa de cantitate, cu un gust prost si necoapta bine. Painea societatii ,,Traiul” era cautata de toti locuitorii Craiovei si imprejurimi deoarece in calitate, cantitate si gust era peste produsele celorlalte brutarii.

In partea exterioara era una din cele mai frumoase cladiri din sfera industriala, iar in interior totul era aranjat la vedere inaintea cuptorului, ca intr-un salon de cristal, totul sclipind de o curatenie ireprosabila. Din pacate, odata cu caderea regimului comunist, productia la aceasta fabrica este oprita iar declinul nu intarzie sa apara. Ansamblul de cladiri din care era compusa fabrica a fost introdusa in registrul monumentelor istorice, atribuindu-se cod LMI, insa, prin ordinul nr. 2657/2012 structura este declasata din postura de monument istoric, singurul lucru care mai aminteste de ceea ce a fost odata este cosul de fum, care inca mai are cod LMI.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Fabrica de pâine ,,Traiul” – Craiova”

Nu sunt detalii