• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Memoria Oltului si Romanatilor

Construit in anul 1950, conacul a fost un loc foarte interesant, loc al culturii si al artei. In timpul realismului socialist, in anii 1958-1959 la acest conac, criticul de arta Remus Niculescu, un urmas pe linie materna al familiei Massu-Fantaneanu organizeaza o tabara de pictura. La aceasta tabara participa anumite nume grele ale artei romanesti contemporane precum: Alexandru Ţipoia, Alexandru Ciucurencu, Gheorghe Vânătoru, iar din partea locului Theodora Maria Kiţulescu.

Artisti verticali, neatinsi de compromisuri, au venit in satul acestui conac care era asaltat de activitatile colectiviyarii pentru a aduce arta in prim-plan. O parte a unor lucrari au fost donate, preluate si expuse in sala mare a conacului, destinat bibliotecii si caminului cultural. Cel mai probabil acestea au fost furate. Insa, o lucrare a ajuns la muzeul din Slatina in anii 1960, ,,Dada. Cap de fetita din Perieti”, semnata Al. Ţipoia. Un alt lucru important de amintit este faptul ca pictorul cobaltului, Gheorghe Vanatoru, a restaurat in perioada taberei pictura bisericii de langa conac care a fost yidita in anul 1857 de catre boierii filantropi Elena si Ioan Fantaneanu.

Este de subliniat faptul ca urmasii au vrut sa cedeze terenul si conacul comunei, insa acestia au refuzat fiind total dezinteresati.

 

 

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Conacul Massu-Fântâneanu -Perieţi”

Nu sunt detalii