• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul de Informare Turistica Feldioara

Ceea ce se poate vedea astăzi aici nu este rodul imaginației unui grup de arhitecți, istorici, arheologi, ci se bazează pe o documentare foarte amănunțită, și, pe cercetări îndelungate de arhivă, istorice și, mai ales, arheologice, pentru că o mare parte a vestigiilor au fost efectiv scoase din pământ. Ca atare, ceea ce puteți vedea în momentul de față, este forma maximă de dezvoltare a cetății, care a fost atinsă în secolul al 17-lea, între anii 1600 și 1700.

In anul 1990, echipa de arheologi, alături de coordonatoarea proiectului, Daniela Marcu Istrate. Au început săpăturile arheologice, cercetând trecutul Feldioarei. Prima echipă de lucru ce a pus pentru întâia dată piciorul profesionist pe câmpul de lucru al Cetății Feldioara. Locul în care ne aflăm are o istorie milenară, pentru că, în săpăturile cele mai adânci, arheologii au scos la iveală vestigii din neolitic, din epoca bronzului, din epoca fierului și numeroase vestigii dacice

Istoria Medievală a Feldioarei a început în jurul anului 1150, dar nu aici în Cetate, ci jos, în apropierea Bisericii Evanghelice. Acolo s-a așezat prima dată o comunitate de oaspeți germani care au pus bazele Feldioarei. Este, așadar, această așezare cea mai veche așezare înființată de coloniști în Țara Bârsei. Dar Feldioara a intrat în istorie nu atunci, ci puțin mai târziu, în 1211, atunci când a fost donată Cavalerilor Teutoni. Cavalerii Teutoni au primit Țara Bârsei și și-au fixat reședința aici. De la ei moștenim numele german al Feldioarei – Marienburg. Acest eveniment, care pentru contemporanii lui nu a avut o foarte mare importanță, a pus, de fapt, Feldioara, pe scara istoriei europene. Feldioara, are, așadar, din naștere, o vocație cel puțin națională, europeană, chiar internațională, pentru că, oricine este interesat de istoria medievală a Europei, nu poate ocoli subiectul cavalerilor teutoni și nu poate ocoli Feldioara. Așadar, ne aflăm într-o așezare europeană și într-o cetate europeană.

Părțile cele mai vechi sunt turnurile – turnul de vest, cel dinspre Biserica Evanghelică și turnul de est au fost construite, probabil, în jurul anului 1300, după plecarea Cavalerilor Teutoni, deși turnul de vest este foarte posibil să fi fost inițiat chiar de către Cavalerii Teutoni.

Restul Cetății s-a format mai târziu, după anul 1300, pe parcursul secolelor 14-15. Zidul de incintă datează, în cea mai mare parte, din secolul al 17-lea, împreună cu drumul de strajă, reconstituit din lemn, și împreună cu turnurile de poartă, dintre care, unul singur a fost restaurat. Cel mai târziu dintre turnurile cetății este Turnul de Nord, care se află în partea dreaptă, în spatele scării, către drumul de strajă.

În jumătatea de Est a incintei, în fața Turnului de Est, restaurarea a pus în valoare, ruinele unei mănăstiri, o biserică și câteva corpuri de clădiri. A fost o descoperire a ultimilor ani, să putem data această mănăstire tot ca aparţinând secolului al 13-lea, după plecarea cavalerilor teutoni. Este, probabil, o mănăstire cisterciană, pentru că, în 1240, Feldioara fusese donată, împreună cu alte 3 localități din Țara Bârsei – Prejmer, Hărman și Sânpetru, ordinului cistercian, un alt eveniment, care încă o dată, a pus Feldioara pe scara istoriei europene.

În mijlocul incintei, restaurarea a valorificat o fântână, datând din secolul a 17-lea, care, de asemenea, a fost recuperată prin cercetări arheologice, iar în exteriorul incintei, puteți vedea ruinele celui de-al doilea zid de incintă, pentru că, la un moment dat, cetatea a avut mai multe ziduri de incintă pentru a asigura cât mai bine protecția celor ce se ascundeau înăuntrul ei. De asemenea, în apropierea porții, puteți vedea ruina unui cuptor de pâine, descoperit în săpături și pus în valoare de restauratori.

În linii mari, aceasta este Cetatea Feldioara, care se deschide astăzi pentru dumneavoastră. În Turnul de Vest – veți descoperi o expoziție de arheologie, combinată cu o expoziție de restaurare lemn, iar în Turnul din partea de Est, o minunată expoziție etnografică, care a fost realizată prin sprijinul și bunăvoința multora dintre localnicii comunei Feldioara.

Share sau like daca ti-a placut articolul:
error

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:
error

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Cetatea Feldioara – Feldioara”

Nu sunt detalii