• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul naţional de informare turistică Slobozia

Centrul Cultural ,,Ion Perlea’’, asa cum spune si denumirea, promoveaza cultura si arta si poarta numele unui mare compositor si dirijor de talie internationala, a carui statuie o regasim chiar pe platoul din fata institutiei. Centrul Cultural poarta numele de ,,Ion Perlea’’ ca un omagiu pentru marele compozitor, oferind publicului o serie de manifestari specific de natura microstagiunii, festivalurilor, expozitiilor de picture si artistilor contemporani.

Ionel Perlea s-a născut la Ograda, judeţul Ialomiţa, în familia lui Victor şi Margareta Perlea, o familie de proprietari de pământ şi crescători de vite, cu proprietăţi în Bărăganul ialomiţean şi o casă mare în Brăila, pe atunci port important în comerţul cu cereale. Devine student al Academiei de muzică din Munchen, realizând primele compoziţii importante, precum „Trei lieduri pentru voce şi pian”, tipărite în anul 1919, alături de „Cvintetul cu pian” şi „Două schiţe simfonice”.

Revenit în România în anul 1919, după încheierea studiilor, pentru a limpezi moştenirea lăsată de tatăl său, ia contact cu viaţa muzicală din Bucureşti şi dă primul concert la Ateneul Român. La nici 24 de ani compune „Cvartetul de coarde op 10”, distins cu premiul I la Concursul „George Enescu”. Dirijor al Operei Române şi al Orchestrei Radio, directorul Operei Române între anii 1929-1932 şi 1934-1936, a iniţiat reorganizarea acestei instituţii. Evenimentele din august 1944 îl găsesc în turneu la Viena, unde este arestat de autorităţile militare naziste. După un an în lagăre, unde compune poemul simfonic Don Quichotte, autorităţile comuniste de la Bucureşti refuză să-i acorde viza de revenire în ţară.

Va lua totul de la capăt în Italia, la Roma, cu şansa ca la primul său concert caritabil să asiste însuşi Papa, care a remarcat şi lăudat calităţile sale dirijorale. După o muncă asiduă, apreciat şi sprijinit de Toscanini, care îi va dărui bagheta sa, desemnându-l ca demn urmaş, Ionel Perlea ajunge la pupitrul Operei din Roma şi apoi la Conecticut Simphony Orchestra din New York. În anul 1969, autorităţile române îl invită în tară, unde va da ultimele sale concerte la Bucureşti – la Sala Palatului, Radiodifuziunea Română şi Sala Ateneului Român. A revenit şi la casa părintească de la Ograda, după un sfert de secol de absenţă, unde a fost primit cu multă dragoste şi căldură de către săteni şi prieteni. S-a stins din viaţă la spitalul Mount Sinai din New York, în noaptea de 29 spre 30 iulie 1970.

Numele şi activitatea sa sunt incluse în The New Grave Dictionary Music and Musicians, London, Maccmillan Publishers, 1980.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

No details found.

No details found.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Be the first to review “Centrul cultural ,,Ion Perlea” -Municipiul Slobozia”

No Details Found