• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Călător prin România

Catedrala Episcopală ,,Adormirea Maicii Domnului” din Giurgiu, poartă denumirea în latină de Theotokos şi este sediul episcopului ortodox român din Giurgiu.

Clădirea a fost inițial o biserică parohială. O inscripție din 1859 (scrisă în limba chirilică românească) indică faptul că o biserică cu același nume a fost construită subteran pe șantier în 1806, deoarece autoritățile otomane nu permiteau construirea bisericilor deasupra solului. Biserica actuală a fost construită în perioada 1840-1852. Are un plan bazilical, cu spire deasupra naosului și intrarea este construit din cărămidă arsă cu mortar de var pe o fundație de piatră. Aceste pietre au fost luate din zidurile cetății Giurgiu, așa cum s-a menționat într-un document din 1832, de la generalul Kiselyov care își dă aprobarea.

Catedrala este spațioasă, cu formă bizantină: linii drepte și arcade semicirculare, canelură ziduri, stâlpi pătrați, ferestre mari și spire sferice, aceasta a fost construită într-un stil caracteristic timpului său, care suferă modificări semnificative în prima jumătate a secolului XX. Ușa mare de la introducerea principală a fost înlocuită cu una mai mică, deocamdată în funcție. A fost instalat un nou acoperiș și două spire de lemn. Două timpane au fost construite pe laturile de nord și de sud în dreapta spirei din spate, la fel ca friza și arhitrava de sub cornișă. În interior, balcoanele și ambonul au fost înlocuite, la fel și podeaua din lemn. Podeaua a fost construită ulterior din granit.

Apoi a început revopsirea, pe măsură ce vechile picturi murale se deteriorau. În 1930 clopotnița a fost reparată și a fost construită casa parohială. Picturile exterioare de astăzi sunt opera unui arhitect și inginer bucureștean care în 1935 a construit standurile de piață din piața centrală a Giurgiu și Tribunalul din Parcul Alei. Pictura interioară inițială a fost realizată în ulei, în stilul decadent al lui Gheorghe Tattarescu, de către pictorul Nicolae Pitaru. Picturile actuale, executate în tempera groasă în stil neo-bizantin, au fost realizate de pictorul Nicolae Stoica în perioada 1939-59 și restaurate în perioada 1989-2005 de Ion Drejoi, un student al său. Iconostasul baroc, datând din secolul al XIX-lea, a fost pictat în ulei de Pitaru.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” – Municipiul Giurgiu”

Nu sunt detalii