• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Coalitia Castel (text) si Dilema Veche (text)

Ansamblul este început în timpul lui István Sükösd. După moartea lui György Sükösd, în 1631, castelul este donat, de principele Barcsai Ákos, contelui Peter Budai. Acesta, neavînd urmaşi, îl adoptă ca fiu pe Samuel Bethlen, care primeşte moştenire în 1694 toate domeniile părintelui său. În 1700, Samuel Bethlen repară şi extinde castelul, adăugînd un turn rectangular peste intrarea principală, deasupra căreia pune şi blazonul familiei Bethlen. Palatul servea ca locuinţă ocazională pentru familia lui Samuel Bethlen, avînd dependinţe şi pentru ofiţeri şi servitori. În memoria locuitorilor satului dăinuie şi astăzi amintirea strălucitoarei Săli a Cavalerilor, demolată în 1918.  Amplasat în centrul localității Racoș, castelul prezintă o planimetrie dreptunghiulară, la colțuri cu turnuri circulare. Latura de sud a castelului este determinată de intrarea boltită care se află sub protecția unui turn înalt, rectangular. Pe vremuri, curtea interioară era înconjurată de jur-împrejur de aripile castelului. Dintre ansamblul de clădiri care se alipeau de zidurile de protecție au mai rămas în picioare doar aripa vestică și o parte din cea sudică. Cu ocazia lucrărilor de restaurare din anul 1990 s-a renovat turnul de poartă și acoperișul acestuia, aripii de sud și nord i s-a aplicat un nou acoperiș, acestea fiind parțial renovate și s-a început reconstrucția pridvorului suspendat pe coloane dorice.

În ciuda aspectului de cetate, rolul de apărare al ansamblului este secundar în raport cu rolul de locuire. Locuinţa nobiliară a epocii trebuia să asigure proprietarului confortul şi luxul specifice epocii. De altfel, prima etapă a realizării ansamblului a fost construirea, la sfîrşitul secolului al XVI-lea, a unui palat, care a fost fortificat treptat, în prima jumătate a secolului al XVII-lea, împotriva atacurilor turceşti şi a răscoalelor ţărănimii locale.

Influenţele renascentiste se manifestă atît în modul de distribuţie a încăperilor, cît şi prin împrumuturi decorative din arhitectura similarelor reşedinţe nobiliare din vestul Europei. Ansamblul se organizează în jurul unei curţi interioare de formă rectangulară. Cele patru colţuri ale incintei (dintre care se mai păstrează doar trei) sînt marcate de turnuri circulare înalte, în care odinioară se aflau încăperi de locuit sau saloane fastuoase. Încăperile de la parter erau folosite pentru funcţiunile anexe. Pe partea vestică a ansamblului se aflau parcul şi terenurile cultivabile, iar pe laturile nordice şi estice se aflau clădiri anexe, grajduri şi grădini.

Rămas în posesia familiei Bethlen timp de 200 de ani, castelul intră în 1873 în proprietatea contelui Samuel Ferenc Teleki, apoi a fiului său, Samuel Teleki (1845-1916; prieten al arhiducelui Rudolf şi celebru explorator al marilor lacuri din Africa de Est, conducătorul primei expediţii europene în nordul Keniei). În 1903, comunitatea comunei Racoş cumpără castelul şi moşia, fapt ce favorizează parcelarea parcului şi extinderea satului pînă în apropierea castelului. După 1918, castelul capătă diverse funcţiuni. Ca atîtea altele, devine în anul 1962 sediul CAP. Din acest moment, el suferă transformări – unul dintre turnuri devine staţie de pompieri – şi utilizări neadecvate, care conduc la grave deteriorări; cutremurul din 1977 continuă opera de distrugere a acestei foste reşedinţe nobiliare de amploare.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Racoș, str. Principală nr. 137, județul Brașov

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Castelul Sükösd-Bethlen – Racoş”

Nu sunt detalii