• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Monumentalist

„Casa Verdeșteanu” a fost construită în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, cu frumoase picturi interioare pe pereți și plafoane de Francisc Tribalski. Pereții exteriori pastreaza pe alocuri urme ale frumoaselor decorațiuni realizate de arhitecți vestiți, care în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea veneau în Cetatea Banilor spre a-și pune amprenta asupra clădirilor impresionante care se ridicau în urbe.

Frații Verdeșeanu moșteniseră terenul și casa de la stradă de la tatăl lor, Petre Verdeșeanu, absolvent al școlii de agricultură Herestrău și o figură activă a înaltei societăți craiovene din anii premergători Primului Război. Numele său e legat de mai multe întreprinderi comerciale sau industriale ale epocii, fiind membru în consiliul de administrație al societăților Plugarul, Creditului Financiar Urban, Institutului de Arte Grafice Samitca sau Băncii Comerțului. Soția lui Petre Verdeșeanu, Ana, sora viitorului primar al Craiovei Nicolae Guran, îi dăruise doi băieți, Nicolae și George. Despre Nicolae Verdeșeanu nu găsim prea multe informații. În 1932 se căsătorește cu Aneta I. Țoculescu. Ceva mai multe știm despre fratele său, George. Era avocat, absolvent al Facultății de Drept din Iași, censor al băncii Bursei din Craiova și președintele Creditului Mutual al agricultorilor doljeni. Casa părinteasca, poate că îi rămăseseră lui Nicolae din moment ce George Verdeșeanu își va construi altele noi în apropiere.

Casă era solidă cu două intrări, având subsol, parter și etaj. La subsol se afla o cameră, bucătăria, o cameră de servitori, o servantă, pivnița și o cămară. Parterul era compus din antreu, salon, birou, sufragerie, closet și două camere pe culoar. Tot aici se afla un balcon si scara de serviciu. La etaj se aflau trei dormitoare, baia, o scară de stejar ce făcea legătura cu salonul-hall de la parter, două camere pe culoar, un closet, cerdac, balcon și o scară la pod.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Casa Verdeşeanu – Craiova”

Nu sunt detalii