• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Mircea Cancicov a fost un membru marcant al Partidului Național Liberal și deputat liberal în Parlamentul României, membru de onoare al Academiei Române, un strălucit avocat și de mai multe ori ministru de finanțe al României în mai multe guverne între anii 1936-1939, precum și un economist reputat, care a reușit să ridice economia țării în 1938, an care este considerat și azi un etalon de dezvoltare. Casa Mircea Cancicov a fost construita pe la inceputul secolului al XX-lea. Ilustru om politic si de stat, Mircea Cancicov a fost jurist, iar sotia, Georgeta Cancicov, pianista si scriitoare.

„Casa Cancicov”, numita in mandatele lui Romeo Stavarache si „Casa Liberalilor Bacauani”, are circa 260 mp, terasa cladirii are 31 mp, iar curtea, 1607 mp. Chiria lunara platita de PNL Bacau a fost de circa 200 euro. Primele documente in legatura cu acest monument de arhitectura dateaza de la 6 aprilie 1925, când avocatul Mircea Cancicov, printr-o cerere adresata Primariei orasului Bacau, solicita sa i se elibereze autorizatia pentru refacerea acoperisului si adaugarea unor camere. Locuinta avea la inceput doar 5 camere, nedispunând de cele doua turnuri de pe colt, care au fost adaugate la o data ulterioara.

Casa nu a fost retrocedata urmasilor familiei Cancicov dupa anul 1989, deoarece acesta nu a fost reabilitat politic (a fost arestat in 1946 pentru crima de razboi, fiind ministru de Finante in Guvernul Antonescu), fiind socotit in continuare tradator de tara. Dupa 1989, casa a fost data spre folosinta Directiei Sanitare Bacau, Prefecturii Bacau, apoi a devenit sediul PNL Bacau.

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Casa Mircea Cancicov – Municipiul Bacău”

Nu sunt detalii