• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa:

Reședință a lui Alexandru, fiu al lui Ștefan cel Mare, în perioada 1481-1496, curtea domnească de la Bacău a reprezentat în această perioadă centrul administrativ, de control și de organizare al Țării de Jos. Caracterul itinerant al domnilor a determinat în Moldova, la fel ca în Țara Românescă, apariția unor curți domnești temporare.

Aici poposea domnul în anumite împrejurări politice sau pentru a participa la judecăți. Unele dintre aceste curți au servit și drept loc de rezidență fiului desemnat a urma la tron. Acesta este de altfel și cazul curții domnești de la Bacău, reședința fiului mai mare al lui Ștefan cel Mare, unde un fiu al acestuia era coregent, calitatea ce reiese din inscripția de pe Tetraevanghelul scris din prunca lui Alexandru de Teodor Mărășescul, la 1491, pentru biserica Precista.

Prima cercetare a locului a avut loc în perioada 1967 – 1968, când a fost scoasă la lumină o porţiune a Curţii, urmată de alte săpături arheologice între anii 1984 şi 1986, ocazie cu care s-a dezvelit şi o parte din fostul turn-locuinţă. Aici, s-au descoperit numeroase fragmente ceramice, monede datând din anii 1481, 1538, 1543, 1556, piese de uz casnic, precum şi multe obiecte din fier.

Casa domnească are un plan rectangular, cu dimensiuni de 17,90 metri lungime şi 8,50 metri lăţime. Din clădire, se mai păstrează în prezent doar pivniţa, compusă din două camere. Încăperea mare are patru stâlpi, cu rolul de a susţine arcele de boltă. Conform documentelor epocii, Casa domnească era deja în ruine la mijlocul secolului al XVII-lea, reiese din jurnalul călătorului veneţian Marcus Bandini, din anul 1646.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Casa-Domnească- Municipiul Bacău”

Nu sunt detalii