• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Stelian Coșuleț

Biserica Sfântul Nicolae datează din 1292 şi a afost ridicatră cu ajutorul lui Neagore Basarab. În jurul ei s-au construit Prima Şcoală Românească unde s-a tipărit prima carte în limba română de către Diaconu Coresi. În cimitirul bisericii sunt îngropate personalităţi importante din istoria naţională şi locală ca Nicolae Titulescu, Ioan Meşotă şi preotul Vasile Safta. Şi Mihai Eminescu a fost impresionat de biserică şi chiar i-a dedicat o poezie.

Biserica Sfântul Nicolae din Şchei ascunde multe hrisoave străvechi unele vechi de peste 300 de ani. Aici se află şi o icoană care prevesteşte apocalipsa. Misterul globului poleit cu aur în care au fost ascunse documente vechi a circulat mai bine de 200 de ani. Existenţa lui a fost însă confirmă. Legenda spune că în cea mai înaltă turlă a bisericii, exact la baza crucii mari a fost aşezat un glob poleit cu aur în care a fost ascuns un document misterios cu informanţii importante despre braşovenii din Şchei. Nici până astăzi nimeni nu ştie exact ce conţine documentul original.

Tot la Biserica Sfântul Nicolae există şi o frescă despre care se spune că vesteşte apocalipsa. Potrivit interpretărilor, „Roata Lumii“ arată că Apocalipsa ar fi vestită de inversarea polilor magnetici ai Pământului. Fresca se numeşte „Roata lumii“ şi „redă o scenă unică a rotirii Pământului în jurul Soarelui, rotaţie executată de sfinţi, unică – la nivel mondial. Soarele, în mijlocul căruia este un triunghi echilateral care încadrează „ochiul cel neobosit“, aruncă spre Pământ raze ucigătoare. Două câte două şi la poli opuşi, aceste personaje au haine de aceeaşi culoare. Par să fie doi bărbaţi şi două femei. Nu au aceeaşi vârstă şi nici aceeaşi rasă. Dar cel mai ciudat lucru este poziţia lor. Personajele încearcă să urnească planeta, dar nu în plan orizontal, al mişcării de rotaţie, ci în plan vertical, de parcă ar vrea s-o dea peste cap. Dacă această roată a lumii face parte din ansamblul scenelor care descriu Apocalipsa, atunci nu se poate să nu facem legătura cu mult vehiculata teorie a inversării polilor magnetici ai Terrei, una din temele care anunţă sfârşitul lumii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Sfântul Nicolae – Municipiul Brașov”

Nu sunt detalii