• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Carina Tataranu

In mijlocul incintei, cu piatra de rau si cu placi de piatra este conturat locul unde a existat o bisericuta din lemn care data din secolul al XII-lea. Domnitorul Petru Musat (1375-1391), a construit prima biserica din piatra din Moldova cu hramul „Inaltarea Domnului ”, care a fost distrusa in urma cutremurului din 29 august 1471.

In secolul al XVI-lea, in timpul voievodului Alexandru Cornea (1540-1541), pe locul vechii biserici a existat o bucatarie, cu trapeza si beciuri. La inceputul secolului al XVIII-lea (1720 – 1725), prin dania Elenei Cantacuzino, in timpul staretului Ieromonah Teofil, in locul trapezei si al celorlalte anexe s-a construit un paraclis cu hramul Sf. M.Mc.Gheorghe.

In timpul Sf. Cuvios Paisie (+1794), se reface biserica ce a dainuit pana in anul 1826, care, cu binecuvantarea mitropolitului si de la acea vreme se construieşte o alta biserică, peste ea, într-un stil care a avut multe de suferit din cauza incendiului din 1862.

Lucrarile de restaurare si reinnoire care s-au efectuat, s-au incheiat in anul 1865, in timpul staretului Timotei, constand intr-o suprainaltare si adaugarea a trei turle, iar in anul 1931, in timpul staretului Nicodim Munteanu, s-au facut unele lucrari de reparatii. Cu prilejul lucrarilor de restaurare intre anii 1956-1961, biserica Sf. Gheorghe a fost desfacuta si reconstruita „ intre chiliile de pe latura de est ” a incintei, prin aceasta punandu-se in valoare biserica „Inaltarii Domnului” ctitorie a Voievodului Stefan cel Mare. Actuala biserica a Sf. Gheorghe a fost impodobita cu pictura in fresca de pictorul Nicolae Stoica, cu scene din Vechiul si Noul Testament, iar catapeteasma este din anul 1798, realizata de zugravii Talasie si Damian, din Manastirea Neamt.

 

 

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Sfântul Gheorghe – Mănăstirea Neamţ”

Nu sunt detalii