• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Călător prin România

Biserica parohială, atestată din anul 1870, se pare că a fost cumpărată de credincioşii din sat împreună cu primarul Bălă Lădaru de la meşterii tâmplari din satul Piscuri. Din anul 1871 şi până la 1900, în curtea ei a funcţionat un cimitir.

Biserica „Sfinţii Arhangheli“ s-a păstrat până astăzi, fiind aşezată lângă biserica cea nouă a parohiei, pe un vârf de deal, cu vedere panoramică până la oraşul Turceni. Este construită din lemn, pe o temelie din cărămidă având o lungime de aproximativ 10 m, lăţime 4-5 m şi înălţime de 6-7 m. Este construită în formă de corabie, într-un plan simplu, fără turlă, cu încăperile dispuse în lungime. La intrare dispune de pridvor deschis, susţinut de stâlpi din lemn, continuând cu pronaos, naos şi altar. Puţina pictură care există a fost executată în anul 1871, de David Clopotaru, un evreu din Transilvania, convertit la credinţa ortodoxă. Biserica a fost acoperită cu carton până în anul 1963, când preotul călugăr Gherasim Caravan, stareţ al Mănăstirii Lainici, ajutat de Consiliul parohial, a acoperit-o cu tablă galvanizată, aşa cum se păstrează şi astăzi.

La începutul Primului Război Mondial, biserica a fost închisă. Parohia a fost de asemenea arondată Parohiei Văleni (azi Gârbov), judeţul Gorj. Din 1937, orânduirea bisericească a revenit la normal. În anul 1952, luna februarie, în urma unui incendiu, Bisericuţa Sfinţilor Arhangheli a luat foc. O treime din sfântul locaş a fost mistuită de flăcări. Prin bunăvoinţa credincioşilor şi osteneala preoţilor slujitori, procesul de reconstituire s-a finalizat cu succes. În anul 1943, în timpul preotului Marin Matacă, s-a turnat o nouă temelie în vederea construirii unei noi biserici mari din cărămidă. Vremurile tulburi din acea perioadă, generate de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, au făcut ca lucrările să se sisteze la acest nivel.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril – Strâmba Jiu”

Nu sunt detalii