• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul National de Informare si Promovare Turistica Hunedoara si destepti.ro (foto)

Biserica Reformată din Hunedoara a fost construită în anul 1644  în stil renascentist de Petrus Bethlen, nepot al principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen. Biserica a fost construită cu scopul de a avea un lăcaș mai mare, deoarece capela din interiorul castelului era prea mică pentru comunitatea reformată.

Biserica are două intrări. Intrarea vestica a bisericii este față în față cu intrarea estică de atunci a castelului. Pe acest drum veneau locuitorii castelului la biserică, dar astăzi este folosită de către femei. Deasupra intrării se află blazonul familiei Bethlen reprezentând doua lebede cu gâturile străpunse de o săgeată. A doua intrare  în biserică este în partea de nord și este folosită de către bărbați.

Biserica are și astăzi forma inițială. A fost construită din piatră iar zidurile au o grosime de 1-1,5 m și acoperișul a fost făcut din șindrilă de lemn, care a fost înlocuit în anul 1938 cu țiglă.

Turnul a fost construit odată cu biserica, din bârne de lemn masiv, având formă de piramidă. În 1817 a fost schimbat acoperișul turnului și al bisericii, clopotnița din bârne a fost zidită de jur împrejur dând naștere turnului actual al bisericii. În turn au fost două clopote mari care au fost confiscate de stat în 1917, iar până în 1922 nu s-au mai auzit sunete de clopote în această biserică. În 1922 enoriașii au turnat un nou clopot de 175 kg, iar în 1957 s-a turnat înca un clopot de 754 kg comandat de preotul Sporl Rudolf.

Orga din biserică a fost cumpărată în 1910 de la Biserica Romano – Catolică din oraș.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica reformată – Municipiul Hunedoara”

Nu sunt detalii