• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul National de Informare si Promovare Turistica Hunedoara

Planul bisericii a fost realizat de către arhitectul Dumitru Ionescu – Berechet de la Patriarhia din București  și aprobat de Consiliul Arhiepiscopesc din Sibiu. Lucrările de edificare au început în vara anului 1939 și au fost executate de  Emil Prager, unul dintre cei mai mari anteprenori din România, cu meșteri aduși din diferite regiuni ale țării și au fost finalizate în anul 1946. Această biserică  a fost ctitorită de deputatul liberal Constantin Bursan pe terenul donat de familia Chirca din Hunedoara, din centrul vechi al orașului.

Stilul bisericii este cel bizantin, cu un plan în formă de cruce, având patru turle și o cupolă centrală, catedrala este prevăzută cu trei balcoane: unul principal susținut de 8 stâlpi de piatră sculptați, iar cele laterale pe câte șase stâlpi. Sub cornișa principală sunt amplasate 50 de nișe de un metru pătrat fiecare realizate din mozaic ( sibile, filozofi, prooroci, îngeri,) și trei panouri tot în mozaic din marmură de Italia, având cca.20 metri pătrați fiecare ce reprezintă hramul bisericii ( în față), Nașterea Domnului (sud) și Învierea (nord).

Biserica este zidită din cărămidă de Sântimbru și plăci de piatra adusă din Bampotoc, acoperită cu tablă arămată, iar crucile sunt aurite cu aur de 14 carate. Padimentul este confecționat din piatră de marmură adusă din cariera din satul Alun, județul Hunedoara.

Pictura bisericii a fost lucrată în tehnica frescă de catre pictorul Stefan Constantin din Bucuresti. Biserica a fost târnosită la data de 14 octombrie 1947 de către mitropolitul Ardealului dr. Nicolae Bălan.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Municipiul Hunedoara”

Nu sunt detalii