• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Centrul National de Informare si Promovare Turistica Hunedoara

Actuala biserică a fost ridicată între anii 1797-1801 în stil ardelenesc şi în formă de navă, din piatră şi cărămidă având acoperişul de lemn. Edificiul este prevăzut cu o turlă înaltă, cu foișor deschis din lemn și fleșă zveltă ce îndeplinește două funcții: turn de veghe și clopotniță, fiind așezat deasupra pronaosului.

În anul 1901 parohia a fost ridicată la rang de Protopopiat, preoţii fiind şi protopopi ai tractului Hunedoara. Până în 1918, pe lângă biserică a funcţionat o şcoală confesională. În decursul timpului, bisericii i s-au făcut reparaţii radicale, întărindu-i-se turnul şi corpul bisericii cu centuri de fier, din cauza crăpăturilor serioase din ziduri. În 1925 biserica a fost înzestrată cu tâmplărie nouă, cu icoane pictate de pictorul Henţa, precum şi cu mobilier nou, după modelul catedralei din Sibiu, lucrarea fiind executată în uzinele de fier ale Statului din Hunedoara.

În anul 1983, interiorul bisericii a fost împodobit iconografic în tehnica frescă de către pictorul Petru Achițenie din București, fiind astfel schimbat decorul interior ce data din anul 1928 și consta într-o serie de tablouri murale bisericești realizate de către pictorul sibian Nicolae Kabadaeff. Clopotul cel mare, dăruit în anul 1926 de membrii Sindicatului Uzinelor de fier din Hunedoara, fisurându-se a fost retopit la fabrica „Oituz” din Bucureşti în anul 1952.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Schimbarea la Faţă” – Municipiul Hunedoara”

Nu sunt detalii