• General
  • Itinerariu
  • Excursia include
  • Pareri
  • Intrebari

Sursa: Călător prin Maramureş

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”  a fost construită în anul 1735 şi se înscrie în tipologia bisericilor maramureşene cu pronaos, naos, absida poligonală a altarului aşezată simetric faţă de acesta. Iniţial, biserica a avut dimensiunile pe care se întinde astăzi naosul şi altarul, pronaosul s-a adăugat ulterior, astfel încât s-a putut observa după uşă o cruce de piatră din cimitir cuprinsă în interior şi despre care se presupune că este crucea ctitorului bisericii.

Astăzi, biserica are dimensiunile L x l x H = 14.45 x 5.90 x 20.05, cu formă relativ dreptunghiulară, plasându-se în categoria monumentelor de dimensiuni medii. Înălţimea pereţilor este în medie de 2.60metri, a turnului clopotniţă de 20.05 metri. Biserica prezintă fundaţii continue, perimetrale, la adâncimea medie de 1.0metri; pereţii sunt realizaţi din zidărie de piatră, având secţiunea medie de 0.75 x 2.65 metri. Faţadele sunt tencuite. Suprastructura din lemn este tipică pentru toate bisericile de lemn din zona Maramureşului, având în componenţă şarpanta, bolta, turnul şi coiful turnului Şarpantă din lemn, învelitoare de şiţă şi tablă. Are un singur turn în partea vestică. Cu excepţia pereţilor de zidărie ai parterului realizaţi din piatră naturală, suprastructura din lemn este tipică pentru majoritatea bisericilor din lemn din zona Maramureşului, (subansamblurile specifice conducându-ne la ideea că au făcut parte dintr-un monument de lemn demantelat cu ocazia zidirii acestuia).

Bolta peste naos este de tip cilindric, naşterea cilindrului realizându-se pe grinzi longitudinale paralele cu peretele nordic şi sudic, rezemarea se face pe timpanele transversale în dreptul pereţilor despărţitori dintre pronaos şi naos, respectiv naos – altar; rezemarea pe aceste timpane a elementelor de suprafaţă masive făcându-se prin cuie de lemn în arce plasate chiar deasupra timpanelor.

Turnul clopotniţă de forma unei prisme dreptunghiulare cu bază pătrată este realizat dintr-un sistem de 4 stâlpi fixaţi în partea de jos pe două perechi de tălpi încrucişate ce se reazemă pe pereţii pronaosului iar partea superioară pe două perechi de grinzi de contur, ce susţin foişorul adăugat. Foişorul turnului, de tip adăugat, este sprijinit pe console în trepte, sistem caracteristic monumentelor începutului de secol XVIII de mari dimensiuni ca Deseşti, Ieud.

Şarpanta corpului bisericii prezintă căpriori din stejar cioplit rezemaţi direct pe cosoroabele perimetrale, solidarizaţi cu cleşti (moaze) orizontali. Înălţimea maximă la coamă este de + 9.00 m. Căpriorii existenţi sunt realizaţi din material impropriu, respectiv lemn verde, rotund. Îmbinările specifice (tradiţionale) folosite sunt îmbinarea la ½ lemn dreapta sau în „coadă de rândunică”, îmbinarea cu cep pentru fixarea stâlpilor pe grinzi şi a grinzilor pe stâlpi, îmbinarea cu prag pentru fixarea căpriorilor. Este de precizat că majoritatea îmbinărilor sunt asigurate cu cuie din lemn tare (salcâm, carpen) de 25-30 mm grosime, cu cap simplu, lipsind cu desăvârşire prinderile metalice.

Clădirea a suferit puţine intervenţii de-a lungul existenţei sale. S-au efectuat lucrări de întreţinere curentă cu excepţia eşafodajului pentru clopote instalat la începutul secolului trecut.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

Nu sunt detalii.

Nu sunt detalii.

Share sau like daca ti-a placut articolul:

There are no reviews yet.

Fii primul care lasă un review la “Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” – Copalnic Mănăştur”

Nu sunt detalii